• Tanévzáró 2020/2021

          • Június 30-án tanulóink virágcsokrokkal kezükben érkeztek az iskolába. Véget ért ez a nem éppen könnyűnek mondható tanév diák-tanár számára egyaránt. Elsős tanulóink csillogó szemekkel várták már a bizonyítványt. Mindenki nehéz munkát végzett az év folyamán, de elmondhatjuk, hogy a tanulók ügyesen vették az akadályokat. A tanév kiértékelését követően átadásra kerültek a Kenguru matematikai verseny résztvevői számára az oklevelek. Több tanulónk is bekerült az élmezőnybe, kiknek szívből gratulálunk és további sikereket kívánunk! Kiosztásra kerültek a Wocabee verseny oklevelei is. Itt a tanulók a szlovák és angol tudásukat mérték fel a kínálandó feladatok alapján. A kitartó munka meghozta gyümölcsét, a legjobbak oklevelet kaptak. Az egész évi szorgos munkájukért a tanulók könyvjutalomban részesültek. Mindenkinek gratulálunk, nagyon boldog vakációt kívánunk! 

          • Rajzpályázatra készültek a következő alkotások

          • A Rákóczi Szövetség Pitvarosi Helyi Szervezete felhívást küldött iskolánknak, hogy tanulóink ha szeretnének, bekapcsolódhatnak a rajzversenybe, melynek témája a Legkedvesebb magyar népmesém volt. Nagy munka vette kezdetét és a végén ilyen szép alkotások születtek. Tanulóink már most nyertesek, még akkor is ha nem jutnak a 90 rajz közül esetleg a legjobbak közé. Nagy élmény volt a készülődés, úgy az olvasás, mint a rajzolás is. Sok élménnyel lettek gazdagabbak. 

          • Új mászókával és hintákkal gazdagodott az iskola és óvoda udvara

          • Egy gyermek alapszükséglete a mozgás. Rohanó világban élünk és gyermekek keveset mozognak. A mozgás kihat a beszédfejlődésre, finommozgásokra a figyelem és koncentrációra. Nem is gondolnánk, hogy a mászás, hintázás hiánya évekkel később milyen tanulási és viselkedési problémákat okozhat.

            Nagy köszönet a Vezekényi Önkormányzatnak, hogy szem előtt tartva ezeket a szükségleteket, gyermekeink számára új mászókákat és hintákat biztosított a két intézmény udvarára. Nagy szükség volt már rá. Az udvaron lett két ugráló is, amit köszönünk Gyerák Ferenc és Takács Ottó családjának.

          • Föld napja -április 22.

          • Iskolánk tanulói a Föld napja hetében sok aktivitáson vettek részt. Segítettek szemetet szedni a faluban, virágokat ültettek a helyi tűzoltószertár előtt. A tanítási órákon is ezzel kapcsolatos feladatokat oldottak, közös alkotásokat készítettek. Csatlakoztunk az Énekelj a Földért c. eseményhez is, együtt énekeltük a Fekete víz partján Bagdi Bella - Gyújts egy gyertyát....c. dalát. Élménydús hetet tudunk magunk mögött.

            Szemétszedés a faluban 

            Óvjuk a Földet!

            Énekelj a Földért - Bagdi Bella dalát énekeltük a Fekete víz partján

          • Beíratás az 1. évfolyamba

          • Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek! Eljött a beíratás időszaka. Nálunk sincs ez másképp, ezért kérjük a kedves Szülőket, hogy 2021. április 12-én délután 13,00-tól lehet beíratni a gyerekeket. Akinek ez az időpont nem felel meg, az április folyamán akármilyen időpontban jelentkezhet, csak előre kérjük az idöpontot telefonon egyeztetni. Várjuk sok szeretettel az érdeklődőket! Köszönjük a bizalmat!

            A beíratáskor kérjük hozzák magukkal a gyermek születési bizonyítványát, egészségügyi kártyáját és a szülő a személyazonossági igazolványát. 

            Kérjük betartani az előírt higiénia intézkedéseket - szájmaszk és kézfertőtlenítés kötelező

            Elérhetőség: 031/7855254, mobil: 0908771547

          • 2021. március 22-én újra kinyílik iskolánk kapuja !

          • 2021. március 22-től a járási közegészségügyi hivatal ajánlásával és a fenntartó jóváhagyásával iskolánk visszatérhet a jelenléti oktatáshoz!

            A jelenléti oktatás idején már nem jár az ún. očr támogatás, kivéve, ha a tanuló beteg és erről orvosi igazolása van!

            Fontos, hogy a jelenléti oktatás újraindításakor a távoktatás megszűnik, az otthonmaradó diákok a korábban megszokott módon kapják a tananyagot és a leckéket! A pedagógusokkal való egyeztetés után, lehetőség van bizonyos órákon bekapcsolódni az óra menetébe online formában is. 

            Továbbra is folytatódik a reggeli hőmérsékletmérés, fertőtlenítés és az osztályok fokozott dezinfikálása!

            A tanulóknak kötelező a maszk viselése az egész nap folyamán. Kérjük a kedves Szülőket legyenek szívesek bebiztosítani gyermekük számára még 2 db maszkot, amit a szekrényükbe helyezünk. 

            Az iskolai klub szintén üzemel. Az iskola reggel 7,00 órától délután 16,00 óráig tart nyitva. 

            Az iskolalátogatás feltétele legalább az egyik törvényes képviselő letesztelése és 7 napnál nem régebbi negatív teszteredménye. Erről a szülőnek egy becsületbeli nyilatkozatot kell kitölteni és a tanuló által leadni az iskolába lépés első napján. A negatív teszt eredményét mellékelni kell. 

            /A nyilatkozat aláírható és leadható a tesztelés alatt a kultúrházban is az iskola pedagógusánál./

          • Az 1848-as márciusi eseményekre emlékeztünk

          • „Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt. Március 15-e az, írjátok föl szíveitekbe és el ne felejtsétek. A magyar nemzet szabadsága e naptól kezdődik.”

            (Jókai Mór)

            Iskolánk tanulóival idén sem tudtunk a kultúrházban ünnepelni. Tanulóinknak és a szülőknek szívből köszönjük, hogy eljuttatták kis videóikat, amiket felhasználva itt a virtuális térben méltón emlékezhettünk és tiszteleghettünk a hősök emlékének.

            Büszkék vagyunk tanulóinkra - magyarnak lenni igenis jó!!!

             

          • ISKOLAI BEÍRATÁS a 2021/2022-es tanévre

          • Eljött ismét a beíratás időszaka. Tudjuk, hogy most az epidemiológiai helyzet nem engedte, hogy az óvodás gyermekek látogassák intézményünket, játékos órákon vegyenek részt, de mi bízunk abban, hogy ez a helyzet javulni fog és még a tanév folyamán vendégül láthatjuk őket az iskolában.

            A beíratás 2021. április 12-én 13,00 órától lesz az iskola épületében. Idén igénybe vehetik a kedves Szülők az elektronikus beíratkozást is itt a honlapon, de a kinyomtatott és aláírt nyomtatványt az iskolába le kell adni. A beíratással kapcsolatos kérdéseikkel kapcsolatban írhatnak az iskola email címére : zsvozokany@gmail.com, vagy telefonon érdeklődhetnek a 0908771547 telefonszámon.

            Ne feledjék, hogy az anyanyelv érzelmi nyelv, amely biztonságot nyújt az embernek. A biztonság életszükséglet. Fontos, hogy a gyermek iskolai adaptációját a tanító néni biztató, bátorító szavai kísérjék úgy, ahogy ezt eddig az édesanyjától hallotta.Ezért kérem fontolják meg, hogy gyermeküket anyanyelvükön taníttatják-e tovább.

            Köszönjük a bizalmat!

             

            Tisztelt Szülök!

            A 2021/2022-es tanévre azokat a gyermekeket kell beíratni, akik 2021. augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. Azokat a gyermekeket is be kell íratni, akik az előző évben halasztást kaptak.
            Senkit nem lehet felmenteni a beíratási kötelezettség alól. A beíratás elmulasztása kihágásnak minősül. A beíratott gyermek, hogyha nem iskolaérett, akkor a szülőnek jogában áll halasztást kérnie. Ennek feltételeiről az óvoda vagy beiratkozás során az iskola tájékoztatja a szülőket.
            A gyermeket rendszerint abba az iskolába kell beíratni, amely a lakhely szerinti befogadó iskola. A szülő kérvénye alapján a gyermek beírható bármely más iskolába is, ehhez a választott iskola igazgatójának beleegyezése szükséges.

            Vážení Rodičia!
            Na školský rok 2021/2022 rodičia, alebo zákonní zástupcovia sú povinní zapísať deti, ktoré do 31. 8. 2021.  dovŕšia šiesty rok veku. Zákonní zástupcovia sú povinní prihlásiť k zápisu aj deti, ktorým bol odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok.

            Nikoho nemožno oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky. Zákonný zástupca dieťaťa, ktorý má trvalý pobyt na území SR, má povinnosť zapísať dieťa do základnej školy na plnenie povinnej školskej dochádzky. Neprihlásenie dieťaťa sa považuje za priestupok.

            Žiak plní povinnú školskú dochádzku spravidla v obvode, kde má trvalý alebo prechodný pobyt. Na žiadosť zákonného zástupcu žiaka a so súhlasom riaditeľa školy môže žiak plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole aj mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko.

          • Tavaszi szünet

          • Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek! A jövő héten tavaszi szünet lesz, mindenki pihenjen sokat! Megérdemlitek! Köszönjük mindenkinek, hogy részt vett az órákon és teljesítette a feladatait. Reméljük szünet után már az iskolában folytatódhat a tanulás. Mindenki vigyázzon magára és egészségére! 

          • Távoktatás 2021. január 25-29. között

          • Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek mivel még az epidemiológiai helyzet miatt nem ülhetünk be az iskolapadba, így továbbra is naponta a megadott órarand szerint oktatunk. Eddig is nagyon ügyesek voltatok, így reméljük ezen a héten sem ütközünk nehézségekbe. Hétvégén letelik a január, ami azt jelenti, hogy vége van az első félévnek, Az érdemjegyek megtekinthetőek lesznek az edupage rendszerben, mivel félévkor nem bizonyítványt, hanem csak kivonatot kapnak a gyerekek az elért eredményekről. Az első osztályos tanulók csak szóbeli értékelést kapnak, érdemjeggyel nem lesznek osztályozva. Mindenkinek további sikeres tanulást, kitartást és egészséget kívánunk. Az iskolanyitásról időben tájékoztatunk mindenkit. 

          • Szülőföldön magyarul - tankönyv és taneszköz támogatás

          • A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. értesíti a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága szakmai irányításával működő „Szülőföldön magyarul” program keretében a tavalyi, 2019/2020-as tanévre szóló nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz, valamint hallgatói támogatást igénylő érintetteket, hogy megkezdődik a támogatás átutalása a jogosult pályázók számlájára.

            A kifizetés több körben, pár hét eltéréssel kerül megvalósításra. Az 1. és 2. körben azok az érintettek kapják meg a támogatást, akik hiánytalanul nyújtották be a pályázatot. A további kört (3.) azok képezik majd, akiknek adatlapja hiánypótlásra szorult.

            A megítélt nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás összege személyenként: 60 EUR.

            A megítélt hallgatói támogatás összege személyenként: 10 EUR.

            A támogatás kifizetésének kezdete, az 1. kör utalásának időpontja: 2021. január 19.

            Az idei évtől a kifizetések új banki partneren keresztül, a Československá obchodná banka, a. s. (ČSOB) közreműködésével történnek, kizárólag banki átutalással a pályázók által az adatlapon feltüntetett számlaszámra.

             

          • Iskolakezdés 2021-ben

          • Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

            Az Iskolaügyi Minisztérium rendelete értelmében 2021. január 11-től iskolánk  tanulói  távoktatásban részesülnek.

            Kívánunk mindenkinek sok egészséget és reméljük mihamarabb találkozunk 2021-ben! Vigyázzatok magatokra!

          • Ádventi sürgés-forgás - mézeskalácsot sütöttünk

          • 2020. november 26-án, csütörtökön, iskolánk tanulói ismét élményekkel teli munkára való nevelés és képzőművészeti órán vettek részt. Elmentünk a kultúrházba, ahol rendelkezésünkre állhatott a konyha. Tanulóink elsajátították a mézeskalács sütésének tudományát. A receptet elolvasták, kis matematika következett, mert a hozzávalókat ugye meg kellett mérni, közben felelevenítettük a szlovák tudásunkat, minden hozzávalót megtanultunk szlovákul is. Mikor már a tál megtelt , nekifogtak a gyúrásnak, amit nagyon élveztek. Utána már csak sodortak, vágtak, persze egy kis karácsonyi hangulatot idéző zene mellett. A tanító nénik nem győzték a sütöbe rakni és kiszedni a finom illatozó mézeskalácsokat. Mikor minden megsült, a polgármester úr finom ebédre invitálta a gyereksereget. Pizzával kedveskedett a szorgos kezű tanulóknak. Utána finom üdítőt is kínált, hogy jobban menjen a díszítés. Köszönjük szépen az ebédet és a finomságot, a gyerekek ismét csodálatos délutánt tudhattak magukénak.

          • Utazó planetárium járt iskolánkban

          • November 25-én nagy volt az izgalom a tanulók körében, mert iskolánkba látogatott az utazó planetárium. Nem tudták elképzelni, hogy milyen is lesz az, amikor földön fekve, nem padban ülve vesznek majd részt egy interaktív természetismeret órán, ahol a bolygókkal és a fák életével ismerkedhetnek. Iskolánk pedagógusai kihasználva a lehetőséget nem hagyták veszni a kulturális utalványokat, így elfogadtuk a planetárium kínálatát, igaz nem volt elegendő az utalványok értéke, de az alpolgármester úr kiegészítette így megvalósulhatott a program. Nagyon élvezetes előadás volt.

          • Magyar nyelv napja - 2020. november 13.

          • "Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk."  (Lőrincze Lajos)

            2011 szeptemberében a magyar törvényhozás testülete november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította annak emlékére, hogy 1844-ben az Országgyűlés ezen a napon fogadta el azt a törvénycikket, amely államnyelvvé tette a magyart.

            Iskolánkban tanulóink a magyar nyelv napján egymásnak olvastak meséket, verseket. Népi és gyermekjátékokat játszottak. Nagyon fontos és szívmelengető, hogy anyanyelvünkön, magyarul tanulhatunk.