• Hétpróba - Elsőseink avatása, próbatétele

          • 2020. november 12-én az első osztályos tanulók a felsőbb osztályos tanulóink segítségével "HÉTPRÓBÁN" vettek részt. Nagy volt az izgalom, hogy mindenkinek sikerül-e bebizonyítani, hogy a hét szigetet bejárva ( zene, számok,betűk, rajz, szlovák, írás, tesi) sikerül-e megszerezni a hétfejű sárkány összes fejét és így beszállni majd a hajóba, amely elviszi őket "Tudásországba", ahol a tudományuk csiszolásával még akár a királyi címet is idővel megszerezhetik .

            Mindenki nagyon jól érezte magát, persze a próbát minden elsős sikeresen teljesítette. További sikeres tanulást kívánunk minden tanulónknak!!!

          • Márton napi liba - képzőművészeti órán készültek

          • Rajzóra keretén belül beszélgettünk a Márton napi szokásokról. E tevékenység közben libás mondókákat, énekeket hallgattunk, így a munka is jobban ment mindenkinek.

            "A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni."

          • Beszámoló a 2019/2020-as tanévi  „Szülőföldön-magyarul“ pályázatok kapcsán

          •  

            A  „Szülőföldön-magyarul“ pályázatok  utolsó postára adási lehetősége október 30-án volt.

            Idén sajnos a koronavírus járvány miatt nagyon nehéz helyzetbe került az SZMPSZ az üres adatlapok kiosztásakor, de főleg a kitöltött adatlapok begyűjtésekor. A meghozott szigorítások miatt  a szülők nem mehettek be az intézményekbe, ezért sokkal több pályázó kényszerült postán küldeni a pályázatát, mint eddig. Emiatt hatványozottan megnőtt a postán beérkező pályázatok száma, amelyek feldolgozása sokkal több időt vesz igénybe, mint amikor az iskola csoportosan adja le.

            Időközben folyik az átellenőrzött adatlapok iktatása, a hiányos pályázatok intézése.

            A feldolgozást, rögzítést nagyban hátráltatja a rengeteg hiányos pályázat. Az idén főleg az IBAN szám leigazolása okozott gondot a szülőknek. Több fórumon, intézményeken keresztül próbáltuk hirdetni az IBAN igazolással kapcsolatos „elvárást“, ezzel is segítve a szülőket, illetve a mi munkánkat is.

            Jelenleg feldolgozott adatlapok száma  kb. a negyede az eddigi évekhez hasonlítva.

            A kifizetések a vírushelyzet miatt sajnos a korábbi évekhez képest később történnek meg, viszont a idén ebből adódóan várhatóan több részletben történik majd meg.

            Az OTP-t felvásárló bankkal, a ČSOB-val sikerült megállapodni a kifizetéseket illetően. A korábbi évektől eltérően már nem csak OTP-s számlára, vagy OTP-s személyes átvételre lehet kérni a támogatást, hanem újdonságként és haladva a korral, most már bankszámlaszámra. A bankszámla pedig mostantól bármilyen bankban vezetett, eurót befogadó számla lehet. Ezzel elkerülhetővé válik a sokak számára rendkívül kellemetlen sorakozás. A kifizetéseket pedig a ČSOB bankon keresztül végezzük majd el, amely bank egyébként teljesen ingyenes számlanyitással és számlavezetéssel kedveskedik azoknak a gyerekeknek, akik számlát szeretnének nyitni.

            A kifzetés tehát több részletben valósul meg, az első kifizetésekre már idén lehet számítani.

            Komárom 2020. október 30.

             

          • Értesítés

          • Tisztelt Szülők! 

            Köszönjük szépen mindenkinek a felelősségteljes hozzáállását a hétvégi teszteléshez. Szerencsére mindenki úgy jelezte, hogy negatív, így holnap reggel az iskola 7-től várja tanulóit. Mi nem fogjuk kérni a tesztről szóló igazolást, de egy becsületbeli nyilatkozatot mindenkinek reggel alá kell majd írnia. Az iskolába a megszokott módon folytatódik a bejárás, amit a tanulók és a szülők eddig is szépen betartottak. Belépés az iskolába ezentúl is csak fontos okok miatt és előre megbeszélt időpontban történik majd.  Mindenkinek köszönjük a megértést, vigyázzunk egymásra és egészségünkre!!!

             

            A 678-as számú kormányhatározat alapján a járvánnyal kapcsolatos intézkedések meghosszabbítására vonatkozó javaslat szerint …

            A fertőzésmentességről szóló nyilatkozaton ez áll:

            Nincsenek olyan heveny megbetegedési tüneteim, mint 37,5 °C feletti testhőmérséklet vagy hidegrázás, elesettség, túlzott fáradékonyság, kivörösödött, begyulladt és váladékozó szem, eldugult orr nehézlégzéssel, sűrű kocsonyás, elszíneződött (sárga, zöld) orrváladék (nátha), fülfájás és fülfolyás, megromlott hallás, fojtó száraz köhögés, erőteljes váladéktermeléssel járó köhögés, hányás, napi többszöri ritkás széklet, újonnan keletkezett bőrpírok, kiütések, varasodások és egyéb bőrelváltozások.

            Egyben kijelentem, hogy sem a regionális közegészségügyi hivatal, sem a nevezett gyermeket/tanulót kezelő gyermek- és ifjúsági orvos nem rendelt el számára karanténintézkedéseket (karantént, fokozott egészségügyi felügyeletet vagy orvosi felügyeletet).

             

          • Figyelem!!! Újabb rendelet - Rozhodnutie Ministerstva školstva

          • Rozhodnutie ministra o opatreniach pre školy (12.10.2020)

            Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) s účinnosťou od 12. októbra 2020 do odvolania rozhoduje takto:a) mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v stredných školách podľa § 32 školského zákona s výnimkou školského vyučovania v prvom až štvrtom ročníku osemročného vzdelávacieho programu v strednej škole; riaditelia stredných škôl zabezpečia dištančné vzdelávanie žiakov stredných škôl,b) mimoriadne prerušuje poskytovanie výchovno-vzdelávacej činnosti, ubytovania a stravovania v školských internátoch pre žiakov stredných škôl podľa § 32 školského zákona s výnimkou žiakov prvého až štvrtého ročníka osemročného vzdelávacieho programu v strednej škole a žiakov s trvalým pobytom mimo územia Slovenskej republiky,c) mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v jazykových školách; riaditelia jazykových škôl zabezpečia dištančné vzdelávanie poslucháčov,d) mimoriadne prerušuje skupinové vyučovanie v základných umeleckých školách, e) mimoriadne prerušuje prevádzku centier voľného času,e) mimoriadne prerušuje prevádzku centier voľného času,f) v prevádzke zariadení školského stravovania sa neumožňuje konzumácia jedál a nápojov pre žiakov stredných škôl podľa § 32 školského zákona s výnimkou žiakov prvého až štvrtého ročníka osemročného vzdelávacieho programu v strednej škole,g) v stredných školách, v ktorých sa mimoriadne prerušuje školské vyučovanie, sa umožňuje konanie komisionálnych skúšok, rozdielových skúšok a skúšok odbornej spôsobilosti na výkon povolania,h) mimoriadne prerušuje záujmové vzdelávanie v školách a školských zariadeniach; riaditelia škôl zabezpečia podľa podmienok a možností záujmové vzdelávanie dištančnou formou,i) v školskom roku 2020/2021 vo všetkých školách a školských zariadeniach nemožno uskutočniť školské aktivity podľa § 28 ods. 16, § 30 ods. 7 a § 33 ods. 12 školského zákona najmä1. výlety a exkurzie,2. športové výcviky a školské športové súťaže,3. pobyty v škole v prírode a aktivity školy v prírode,4. kurzy na ochranu života a zdravia,5. kurzy pohybových aktivít v prírode,6. saunovanie,7. dni otvorených dverí do termínu skončenia výnimočného stavu, núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie.Na výchovu a vzdelávanie v školách a školských zariadeniach sa primerane vzťahujú ustanovenia príslušných právnych predpisov a rozhodnutí, ak toto rozhodnutie neustanovuje inak. 

            Iskolánkban is ennek a rendeletnek az alapján 2020. október 12-től kötelező lesz a tanulóknak is szájmaszkot viselni.

          • Vidám tökfaragás iskolánkban

          • Október 8-án iskolánk tanulói a környezetismeret, képzőművészet , testnevelés és munkára nevelés keretén belül tökfaragáson vehettek részt a kultúrházban. Pedagógusaink segítségével szorgos munka kezdődött. Mindenkinek nagy volt az alkotó kedve, vidáman, teli elánnal dolgoztak a gyerekek. Munka közben beszélgettünk az őszről, őszi terményekről. Valaskó család sütni való tökkel is megajándékozta az iskolát, így a tanító nénik töklevest és sült tököt készítettek ebédre a tanulóknak. A leveshez ropogós kiflidarabkákat és persze sült tökmagot is lehetett fogyasztani. Desszertnek palacsintát ettek. Szebbnél szebb alkotások születtek. A gyerekek nagyon ügyesen dolgoztak és ami a legfontosabb ,hogy mindenki nagyon jól érezte magát. A közös munka meghozta gyümölcsét. Minden szülőnek nagy köszönet, hogy biztosították a tököt.

            8. októbra s našimi žiakmi sme sa vybrali do miestneho kultúrneho domu, kam sme odniesli tekvice a všetok materiál, čo sme potrebovali na ich výzdobu. Pani učiteľky pomáhali pri vyrezávaní, deti si zdobili potom sami svoje tekvice. Po robote si zaslúžili samozrejme aj obed, čo pripravili tiež pani učiteľky. Uvarili chutnú polievku z tekvíc, upiekli tekvice, a na dezert upiekli deťom palacinky. Túto aktivitu sme naplánovali v rámci hodín prvouky , prírodovedy, telesnej výchovy a pracovnej výchovy. Deti mali veľkú radosť. Rodičom ďakujeme, že zabezpečili tekvice.

          • Megyünk "ping-poooongot játszani" - Ideme hrať ping - poooong!!!

          • Iskolánk ebben a tanévben először kapcsolódott be a "Megyünk ping-pongoooot játszani" elnevezésű felhívásba. Sikeres pályázatnak köszönhetően ping-pong ütőket, labdákat és trikót kaptunk. Minden tanuló jutalomban részesült, egy színes karkötőt kapott.Tudjuk, hogy a mozgás alapvető szükséglet, ami iránt sajnos csökken az érdeklődés. Tornatermünk ugyan nincs, de falunkban van lehetőség ping-pongot játszani, így szerencsére a tornaórák keretén belül csiszolhatjuk ezt a sportot is. Nagyon örültünk az ajándéknak!

            Naša škola sa po prvý krát zapojila v tomto školskom roku do projektu "Ideme hrať ping-pooooong", Projekt bol úspešný a deti dostali ping-pongové rakety, loptičky, tričko pre učiteľa a náramky pre deti. Nemáme telocvičnu, ale v obci je možnosť si zahrať ping-pong, čo aj my využívame. Vieme, že pohyb patrí medzi základné ľudské potreby, ale súčasný životný štýl a klesajúci záujem detí aj ich rodičov o športovanie klesá. Tomotu chceme vyhnúť našimi športovými aktivitami, medzi ktoré od tohto roku zaradíme aj ping-pong. Veľmi sa tomu tešíme!

             

             

          • Gyurma világ - Svet plastelíny 2020

          • Iskolánk az idei tanévben is sikeresen pályázott a "Gyurma világ" projektbe. Tanulóink ahogy tavaly is, idén is gyurmázhatnak kedvükre ezekkel az illatos és jól formázható gyurmákkal. Tudjuk, hogy a gyurma sokat segít a kézügyesség, kreativitás,megfigyelő képesség fejlesztésében. Köszönjük szépen!!

            Naša škola sa aj v tomto školskom zapájala do výzvy "Svet plastelíny". Sme radi, že sa nám podarilo získať 8kg plastelíny pre našich žiakov. Plastelína pomáha pri kreativite, pri pozorovaní, zlepšuje manuálne zručnosti detí. Ďakujeme!!!!

          • Mesevetélkedő szeptember 30-án, a népmese napja alkalmából

          • Szeptember 30-a, a népmese napja. Iskolánkban ennek kapcsán Mesenapot tartottunk. Tudjuk, hogy a mese a gyermek segítésének, a boldog felnőtté nevelésnek hatékony eszköze lehet. A mese nélkülözhetetlen a gyermek egészséges személyiség fejlődése szempontjából. Általa gazdagodik fantáziája, szókincse.Ezen a napon a mesélést az elsősök kezdték, kik a Kiskakas gyémánt félkrajcárja c. mesét játszották el a felsőbb osztályos tanulóknak. Utána a gyerekek csoportokra osztódtak, mert kezdődött a verseny. A mesék meghallgatása után elindult a kincskeresés. Minden egyes csapatnak meg kellett találnia a megfelelő színű kártyát és kirakni a mese címét. Utána követni az utasítást és megkeresni a kincset, ami nem volt más, mint egy csomag puzzle és azt kellett sikeresen kirakni. Ha ez mind kész volt, jöhetett a csapat a további feladatokért, melyben igaz-hamis, keresztrejtvény, mesealakok párosítása is szerepelt a megfelelő meséhez. Az utolsó feladat a titkosírás volt, amivel mindenki baj nélkül megbirkózott. Fergeteges szórakozás mellett sokat tanultunk, mert tudjuk, hogy a kitartó munka meghozza gyümölcsét. Mindenki jutalomban részesült a vetélkedő végén.

          • Kenguru matematika verseny kiértékelése

          • 2020. júniusában került megrendezésre a Kenguru nemzetközi matematika verseny, melybe iskolánk diákjai minden évben bekpacsolódnak. Nem volt ez másképp most sem, annyi változással, hogy idén a COVID miatt online formában zajlott. Megjött a kiértékelés, az oklevelek és ajándékok. Nagy örömünkre 4 tanulónak sikerült bekerülni a sikeres megoldók táborába, ami annyit jelent, hogy maximális pontszámot értek el. A többi tanuló is nagyon ügyes volt. Mindenkinek szívből gratulálunk!!!

            Každoročne sa zapájame do medzinárodnej matematickej súťaže Klokan. V tomto roku sa súťaž konala online formou, ale našich žiakov to neodradilo. V júni sa vyučovanie začalo aj na našej škole, deti sa radosťou zapájali do súťaže. V týchto dňoch sme dostali vyhodnotenie. Veľmi sa tešíme, že 4 žiaci sa zaradili medzi úspešných riešiteľov, čo znamená že dosiahli 100%-nú úspešnosť. Všetkým žiakom školy patrí veľká pochvala,gratulujeme!

          • Egészséges életmód hete iskolánkban - Týždeň zdravej výživy a športu

          • 2020. szeptember 21-25. között ismét az egészséges életmódra hívtuk fel a gyermekek figyelmét. Egész héten egészségesen táplálkoztunk, aminek megvalósításához a Szülőknek is nagy köszönet jár, mivel a zöldséget és gyümölcsöt ők biztosították a tanulók számára. Pedagógusaink az órák közti szünetekben elkészítették a tanulóknak a zöldséges és gyümölcsös tányérokat. Együtt fogyasztották el a gyerekek a tízórait, ami vajas, sajtos, szalámis kenyér és kifli volt, lehetőség volt lekváros fonott kalácsot is enni, esetleg kacsazsíros kenyeret is, ha valakinek arra volt éppen gusztusa. Olyan örömmel és főleg jó étvággyal fogyasztották el az elkészített tízórait, hogy mi pedagógusok nem győztük feltölteni a tányérokat. Ezen a héten sokat sportoltunk, bekapcsolódva a Beactive sporthét programba, melyben már 3. alkalommal veszünk részt. Tudjuk, hogy a mozgás a legfontosabb tényezője az egészség megőrzésének, így mi ki is használunk minden egyes pillanatot, hogy mozoghassanak a tanulók. Igaz nincs tornatermünk, de a kültéri sportpályán a faluban sok lehetőség nyílik jó idő esetén sportolni. Bábelőadáson is részt vettek tanulóink a helyi kultúrházban a "Mesevarász bábszínháznak" köszönhetően, persze ez is a témához kötődött. Böbe néni és Ági néni elvarázsolta tanulóinkat a torkos kiselefánt meséjével. 

            Naša škola sa zapojila do projektu Zdravie na tanieri a do športového týždňa BeActive. Celý týždeň sme sa zameriavali na aktivity, ktoré boli spojené so zdravou výživou. Učiteľky každý deň pripravili taniere so zeleninou a ovocím, ktoré zabezpečili pre žiakov rodičia. Celý týždeň mali žiaci spoločnú desiatu, chleba a pečivo so syrom, maslom, salámami. Ponúkli sme im aj vianočku s domácim lekvárom, mali možnosť ochutnať aj domácu kačaciu masť. Každý deň sme sa zameriavali aj na pohyb a šport. Piatok 25. septembra sme mali športové preteky na špotovom ihrisku v dedine. Navštívíli sme aj bábkové divadlo v kultúrnom dome, témou divadla bola tiež zdravá výživa. 

          • Elsőseink első napjai az iskolában - Ako sa učia naši prváci

          • Iskolánk kapuja ugye kinyílt szeptember 2-án, amit úgy a gyerekek mint a pedagógusok már nagyon vártak. Elsőseink szeme is csillogással teli, aminek mi nagyon örülünk. Az órák játékosan telnek, nálunk a játékosság minden órán jelen van. Így a gyermek jobban , gyorsabban tanul. Az elsős gyermeknek még nagyon megterhelő volna a 45 percet végig ülni a padban, ami nálunk nem is jellemző. A képek is arról tanúskodnak, hogy olvasás, matek, szlovák, még az írás előkészületei is a földön játék közben is tanulhatók.

             

            Brána našej školy sa otvorila 2. septembra, čo čakali netrpezlivo učiteľky aj žiaci. Tešíme sa, že naši prváci už si zvykli. U nás sa hravo učia žiaci na hodinách, nesedíme v laviciach 45 minút, učiteľky dbajú na to, aby sa deti čo najlepšie cítili v škole. Hravý prístup k učeniu je potrebný hlavne pri žiakoch na prvom stupni. „Pretože hra vzbudí u nich prirodzený záujem dozvedieť sa o učive čo najviac. Hra deti motivuje,“ 

          • Közlekedési pályán jártunk Galántán - Navštívili sme dopravné ihrisko TERKAR v Galante

          • A közlekedés ugye tudjuk, hogy a mindennapjaink részét képezi. Iskolába a gyerekek eleinte szüleikkel, utána megismerve az utat, már egyedül is képesek eljutni. Ahhoz, hogy ezt megtanulják, persze ismerniük kell már bizonyos közlekedési szabályokat. Ezeket a szabályokat az iskolai nevelés keretein belül sokat tanuljuk, alkalmazzuk a séták során, felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy mindig minden helyzetben körültekintőnek kell lenniük.Hogy a gyakorlatban is alkalmazni tudják sokat kell gyakorolni, ehhez járul hozzá az interaktív közlekedési nevelés a közeli pályán Galántán, ahova ebben az iskolaévben is ellátogattunk. Élvezetes napunk volt. Reggel rögtön a tömegközlekedés eszközét, az autóbuszt vettük igénybe. Itt már közben meg kellet felelni az utazási előírásoknak, csak maszkban lehetett felszállni, az autóbuszban nem csak egyedül voltunk, be kellett tartani a viselkedési szabályokat. Galántára érve először birtokukba vették a tanulók a játszóteret, utána indultunk a közlekedési pályára. Itt a rollerokon és bicikliken a közlekedési előírásoknak megfelelően próbálhatták ki a pályát. Utána jutott idő egy kis fagyizásra is, útközben figyelték a forgalmat, átkeltünk pár gyalogosátjárón és elismételtük a szabályokat. Jó kis napunk volt. 

             

            Na našej škole je dopravná výchova neoddeliteľnou súčastou vyučovania. Jej cieľom je osvojenie si základných návykov správania v rôznych situáciách. Deti denno-denne chodia do školy, stanú sa účastníkmi cestnej premávky. Každý rok navštevujeme v Galante dopravné ihrisko TERKAR, kde si môžu na bicykloch a kolobežkách vyskúšať situácie, ktoré ich čakajú aj doma na ceste. Do Galanty sme cestovali hromadnou dopravou. V meste sme pozorovali premávku, vyskúšali sme prejsť niekoľkými prechodmi pre chodcov. Navštívili sme detské ihrisko a cestou späť sme sa zastavili aj na zmrzline. Bol to skvelý deň. 

          • 2020. szeptember 2. - Tanévnyitó az iskolában

          • Szeptember 2-án iskolánk kapuja is kitárult, a 2020/2021-es tanév kezdetét vette. Ebben az évben 7 kiselsős tette le az "Elsősök fogadalmát", így hivatalosan is iskolánk tanulóivá váltak. A fogadalom után kapták meg az iskolatáskakat is, a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően. A tanévnyitón falunk polgármestere Zupko Tamás is jelen volt, aki iskolánknak tabletokat hozott, amelyek majd a tanulás folyamatát segítik. A község sikeres pályázattal tudta bebiztosítani ezeket az eszközöket tanulóinknak. Mégegyszer nagyon szépen köszönjük, igyekszünk velük az oktatást érdekesebbé tenni tanulóink számára.